eHealth-functionaliteit

eFact

Over eFact

eFact wordt gebruikt voor patiënten waar dederdebetalersregeling van toepassing is.

In tegenstelling tot papieren verzamelstaten, wordt aangeraden eFact zo frequent mogelijk te versturen, idealiter dagelijks, om snellere verwerking en terugbetaling mogelijk te maken en om eventuele problemen sneller te detecteren.

Bij elektronische facturatie dient het bewijsstuk te worden afgedrukt of doorgestuurd naar de eBox van de patiënt.

Het verwerken van elektronische getuigschriften en het factureren via derdebetalerssysteem rechtstreeks aan de mutualiteiten.

Meer eHealth-video's
Arrow - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Veelgestelde vragen: eFact

Kan er bij één en dezelfde patiënt worden afgewisseld tussen eAttest en eFact?

Dit kan maar het is eenvoudiger en overzichtelijker als eenmaal er naar eFact werd overgeschakeld, dit zou te houden. Als je van eFact terug naar eAttest wil overschakelen moet je er enkel voor zorgen dat alle prestaties doorgestuurd en aanvaard werden zodat prestaties elkaar chronologisch blijven opvolgen.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Soms gebeurt het dat er nog wijzigingen gebeuren na registratie omdat de kine vergeet een afspraak te annuleren. Kunnen er wijzigingen gebeuren na het doorsturen van het getuigschrift?

Na het doorsturen kan de rekening enkel dezelfde dag nog verwijderd worden. Achteraf wijzigingen aanvragen bij de mutualiteit via e-mail is mogelijk maar wordt afgeraden aangezien de VI ook een terugvordering bij de patiënt moet vragen. Een prestatie wordt niet automatisch via eAttest doorgestuurd. Er is altijd een pop-up om het doorsturen te bevestigen. Eventueel zou er kunnen afgesproken worden dat het valideren van de afspraak door de kinesist zelf gebeurt? Werken met eFact biedt wel wat meer marge om eigen controles in te bouwen alvorens te factureren.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Als een patiënt de eerste keer zijn voorschrift vergeten is, dan kan je volgens dit systeem je eerste prestatie niet op de juiste datum attesteren. Want je moet dagelijks afrekenen.

Bij het doorsturen van de aanvraag of kennisgeving moet het voorschrift inderdaad aanwezig zijn. Als er een aanvraag moet gebeuren (E-pathologie of nieuwe behandelingsreeks) kan dit later gebeuren, maar hou er rekening mee dat een aanvraag altijd kan geweigerd worden. Het factureren via eFact biedt hier meer vrijheid. Het wordt aanbevolen om dit zo snel mogelijk in orde te brengen zodat er geen behandelingen worden gestart die niet mogelijk zijn doordat bv. de beurten reeds werden opgebruikt bij een andere kine.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Moet eFact elke dag gebeuren of mag dat ook per maand?

EFact moet niet elke dag worden verstuurd, hierin ben je vrij om te kiezen. Je mag wel maximum 1 maal per dag per mutualiteit doorsturen. Het advies is om dit zo regelmatig mogelijk te doen, zodat een probleem met een prestatie zo snel mogelijk wordt gedetecteerd in plaats van na een maand talrijke correcties te moeten doen. (bv. de patiënt had niet gemeld dat er reeds sessies bij een andere kine werden gevolgd waardoor er moest overgeschakeld worden naar kleine nummers).

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Mag je alle patiënten via eFact factureren?

Dat kan zeker. Je kan ervoor opteren om alle patiënten via eFact te verwerken. Indien je bij enkele patiënten eFact wenst toe te passen en bij andere eAttest of nog op de papieren manier is dit ook perfect mogelijk. Werken via eFact is de meest flexibele manier. Op voorwaarde dat de facturatie regelmatig wordt doorgestuurd voor het geval er problemen zijn, zoals een patiënt die reeds bij een andere kinesist geweest is. Dit is trouwens ook de trend die we bij de huisartsen zien. Dit is een voordeel voor de patiënt die geen geld moet voorschieten en geeft je bij wanbetaling meer garantie dat het VI-gedeelte betaald zal worden door de VI.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Kunnen we niet meer per 9 behandelingen factureren

Dit kan perfect indien er gewerkt wordt met eFact (3de betaler). Wanneer je gebruik maakt van eAttest (Gewone betaler) dan moet er inderdaad per beurt worden gefactureerd

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Wat met groepspraktijken? Komt de terugbetaling door de mutualiteit van 3de betalers rechtstreeks naar de rekening van de praktijk of op de rekening van de behandelende therapeut?

Het te gebruiken rekeningnummer wordt doorgestuurd via eFact en kan in Oxygen per verstrekker worden ingesteld. Dit kan dus voor iedereen verschillend zijn of kan ingesteld worden op het rekeningnummer van de praktijk

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Indien je geen gebruik maakt van e-fact (3de betalersregeling) en dus wel van e-Attest ( per beurt elektorinsch factueren), maar je vergeet dit te doen. Is deze behandeling dan verloren of kan je met terugwerkende kracht nog je behandeling doorgeven?

Er zal niet kunnen gewerkt worden met terugwerkende kracht. Hiervoor zal je dus een papieren getuigschrift moeten aanmaken. Deze manier van werken zal dus ook niet meteen worden afgeschaft. Weet wel, indien iedereen correct elektronisch zal factueren de beurten van de patiënt altijd correct zullen worden bijgehouden en dus de kans dat er nog correcties zijn, nihiel is. Verder zullen kinesisten die elektronisch factueren altijd in het voordeel zijn (bv. Wanneer de patient niet zegt dat hij al reeds naar een andere therapeut is geweest) omdat hun beurten meteen geregistreerd zullen worden.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Hoe zal de facturatie verlopen voor 3de betalers hun mututaliteit?

Dit zal gebeuren a.d.h.v. e-Fact. Hier zal de keuze zijn om per beurt te gaan factueren, 1x per week of 1x per maand. Met de oude manier gaf CGM Oxygen automatisch de af te drukken documententatie om op te sturen naar de mututaliteit. Nu zal dit ook elektronisch doorgestuurd worden.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

In de praktijk worden de patiënten niet steeds door dezelfde therapeut behandeld, wordt de administratie door 1 persoon gedaan of werkt iedereen op dezelfde pc. Hoe weet men dan welke therapeut de prestatie doorstuurt?

Mits de ingelogde gebruiker voldoende rechten heeft zal de software er automatisch voor zorgen dat de prestatie wordt doorgestuurd en daarvoor het correcte certificaat gebruikt. Dit wordt, zoals vandaag, bepaald door de verstrekker die aan de afspraak/prestatie gekoppeld is. Idealiter maken we in deze situatie gebruik van een praktijkcertificaat zodat de eHealth-sessie niet telkens moet vernieuwd worden wat telkens enkele seconden tijd kost. Dit wordt echter nog niet ondersteund voor kinesitherapie.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Waarom wordt er een verschil gemaakt tussen RIZIV patiënt en derdebetaler? Ik had verwacht, nu het elektronisch wordt, dat iedereen enkel het remgeld zou moeten betalen?

Dat onderscheid bepaal je zelf. Je kunt perfect volledig met eFact werken. Er zijn heel wat zorgverleners die zoveel mogelijk derde betaler willen vermijden. Enerzijds wegens slechte ervaringen met trage uitbetalingen uit het verleden, wat met de elektronische manier verleden tijd is, anderzijds omdat men de patiënt wil sensibiliseren dat medische zorgen niet gratis zijn.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Explore our collection of 200+ Premium Webflow Templates

Need to customize this template?Hire our Webflow team!