Veelgestelde vragen: Digitalisatie

Zijn huisartsen op de hoogte dat hun diagnose voor courante pathologieën moet overeenkomen met de opties in de behandelfiche?

De huisartsen zijn hiervan niet op de hoogte. De lijst van aandoeningen werd opgesteld door MyCareNet in een werkgroep met vertegenwoordigers van de VI's en kinesitherapeuten. De juiste werkwijze om met ontbrekende aandoeningen om te gaan, zal worden besproken in de werkgroep van de VI's.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Hoeveel vertraging zit er op Memberdata (MDA)? Reeds paar keer verhoogde tegemoetkoming bij patiënt sinds enkele maanden terwijl MDA dit nog niet aangeeft.

Memberdata toont live de data van de VI. Het kan altijd zijn dat er vertraging zit op de administratie bij de VI zelf.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Start de digitalisering ook voor de module logopedie?

Dit is momenteel in ontwikkeling bij MyCareNet en de VI's. Volgens de huidige planning is er voorzien dat de softwarepakketten vanaf Q4 2025 kunnen beginnen met de ontwikkeling en testen. Dit wordt dus begin 2026 in productie verwacht.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Andere softwarepakketten hebben al lang de mogelijkheid om elektronisch te factureren.

Dit klopt niet. Wij zijn als eerste pakket gecertifieerd voor eAgreement, eFact en eAttest in december 2023. Daarenboven heeft MyCareNet pas op 12/02/2024 groen licht gegeven om in productie te gaan voor kinesitherapie. Wij horen dat er personen zijn van bepaalde andere firma's die beweren dat zij al lang klaar zijn hiervoor, maar dit klopt niet. Het kan zijn dat zij reeds eAttest en eFact hebben ontwikkeld voor artsen en tandartsen, maar dat is niet voldoende om gecertifieerd te zijn voor kinesitherapeuten.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Zitten de functionaliteiten ook in OxyBoxy?

In de eerste fase hebben we ons gefocust op Oxygen, omdat dit door alle klanten wordt gebruikt. Later dit jaar worden eAgreement, eAttest en eFact ook verwacht in OxyBoxy.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Zijn alle artsen via de eHealthBox te bereiken?

Huisartsen worden op verschillende manieren gemotiveerd om gebruik te maken van eHealth. Ook wordt elektronische facturatie vanaf 1/09/2025 verplicht voor huisartsen en specialisten mits enkele uitzonderingen. De meeste huisartsen zouden nu dus reeds toegang moeten hebben tot de eHealthBox. Bij specialisten varieert dit afhankelijk van of de berichten via het ziekenhuis of privépraktijk worden verstuurd. Het programma controleert alvast of de geselecteerde arts een eHealthBox heeft. Er is echter geen garantie dat de arts dit ook leest.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Als in MDA een goedkeuring staat voor een derde betaler, zal dat dan automatisch via eFact gaan of kan je zelf nog kiezen om eAttest te gebruiken?

Bij de aanmaak van de behandelingsfiche of bij het inlezen van memberdata wordt de vraag gesteld of je het facturatietype wenst te wijzigen naar derdebetaler of niet. Derdebetaler is sinds 01/2022 toegelaten bij alle patiënten maar is voor kinesitherapie niet verplicht.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Kun je binnen eHealth zien hoeveel behandelingen er reeds gegeven zijn bij een andere therapeut om latere correcties te vermijden? Kun je zien of de dossierkost al geboekt is als je start bij een nieuwe patiënt?

Dit kan helaas niet. Maar we zullen aan de hand van de elektronische goedkeuringen en kennisgevingen wel weten of er al een akkoord bestaat en de controle op het aantal beurten en correctheid van de gebruikte nomenclatuurcode gebeurt wel op het moment van elektronische facturatie. Dit zorgt er ook voor dat er kort op de bal kan worden gespeeld en correctiedocumenten geminimaliseerd worden.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Komt het voorschrift al op de eID? Gaan de doktersvoorschriften ook digitaal kunnen geüpload worden in het systeem of blijven deze op papier, inscannen, ed.?

Binnenkort. Het digitaal verwijsvoorschrift voor kinesitherapie is momenteel in ontwikkeling. Algemene beschikbaarheid wordt tegen 2026 verwacht. De originele planning kan hier worden bekeken maar de timings zijn achterhaald: Betere zorg en meer efficiëntie dankzij het digitaal verwijsvoorschrift | RIZIV (fgov.be)

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Wat bij huisbezoek? Hoe kan je een eID inscannen?

De administratie kan perfect gebeuren bij terugkomst in de praktijk. Bij eAttest moet dit in de meeste gevallen wel dezelfde dag gebeuren. Er kan natuurlijk ook nog op papier worden gewerkt. Dit blijft bv. ook bij de artsen een uitzondering waar volgend jaar elektronische facturatie verplicht wordt. Voor de meeste procedures bestaat er een fallback methode. Het kan nl. altijd zijn dat het internet of de computer niet werkt. Bij de eID kan het identiteitskaartnummer manueel worden ingebracht en kan de verdere administratie gebeuren bij terugkomst in de praktijk. Een andere mogelijkheid is om een laptop mee te nemen en de eID rechtstreeks in Oxygen (met VPN-connectie als de database in de praktijk staat) of via OxyBoxy in te lezen.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Wat gebeurt er met het voorschrift als de rekening digitaal wordt verstuurd?

Een scan van het voorschrift wordt via eAgreement gedeeld met de mutualiteit. Het origineel moet door de kinesist worden bewaard.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Is het verplicht om te digitaliseren? Of mag je ook nog jaren met papier werken?

Het is momenteel nog niet verplicht om te gaan digitaliseren. Er zijn ook nog geen plannen gekend dat dit verplicht zal worden. Bij artsen is elektronische facturatie mogelijk sinds 2018 en wordt dit verplicht vanaf 09/2025. Op papier werken is dus zeker ook een mogelijkheid. Weet wel dat als dezelfde patiënt ook prestaties in een andere praktijk ontvangt, waar men wel elektronisch factureert, de elektronische afgerekende prestaties voorrang krijgen bij conflicten. Dit kan bv. in het geval de patiënt niet verteld heeft dat er reeds behandelingen bij kiné A (papier) werden gevolgd, waardoor kiné B (digitaal) ook grote nummers attesteert. Ook al is Kiné B later, Kiné A zal een correctie moeten uitvoeren.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Wat kunnen we doen om op te starten met de digitale versie?

eAgreement, eAttest en eFact zijn mogelijk vanaf versie 23.4.0.0. Om snel te kunnen inspelen op tekortkomingen of kinderziekten bij alle partijen werd met MyCareNet en de VI's afgesproken om de uitrol gestaag te laten verlopen. Met uitzondering van onverwachte problemen, verwachten we om iedereen die een webinar heeft bijgewoond van de update te voorzien. Eenmaal je over deze versie beschikt, zal je in de zorgverlenersfiches kunnen aanvinken dat je digitaal wenst te werken.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Hoe gaat het precies in zijn werk met kinderen? Niet elk kind heeft een Kids-ID.

Het kids-Id zal inderdaad belangrijker worden dan ooit. Voor kinderen onder de 3 maanden of kinderen die geen Kids-ID hebben zal een ISI+kaart ter beschikking komen. Wij hebben deze vraag gesteld om meer details te krijgen van de werking en het belang hiervan, maar hebben nog geen verdere informatie gekregen.

Icon - Elements Webflow Library - BRIX Templates

Explore our collection of 200+ Premium Webflow Templates

Need to customize this template?Hire our Webflow team!